Kosttyper

KommuneKøkkenet serverer som udgangspunkt energitæt og blød kost. Energitæt kost og blød kost har et højere indhold af protein og fedt, som forebygger tab af muskelmasse, vægttab og underernæring. 

Bemærk! Skal vi tage særlige hensyn til din mad pga. sygdom, skal vi have besked fra din behandlende læge eller en af kommunens kliniske diætister i Sundhedscentret.

Luk alle
Åbn alle

Energitæt kost har et højere indhold af protein og fedt, som forebygger tab af muskelmasse, vægttab og underernæring. 

Blød kost er til dig, der har tygge- og/eller synkebesvær. Konsistensen vil være blød, men der er forsat behov for at tygge maden

Cremet kost er til dig, der har ingen eller meget begrænset tyggefunktion. Kosten består af en tyk, cremet, ensartet og sammenhængende konsistens

Diæt til dig, som er meget småtspisende, har bevaret spiseevnen, men ikke er i stand til at indtage den mængde mad, som er nødvendig for at dække behovet for energi og næringsstoffer.

Diæt til dig, som har nedsat tygge- og synkefunktion. Kosten er energitæt og mindsker risikoen for fejlsynkning (at få maden galt i halsen).

Diæt til dig, som har diabetes, forhøjet kolesteroltal og/eller risiko for hjerte-kar-sygdomme.

Diæt til dig, som er overvægtig og har behov for vægttab.

Diæt til dig, som hele livet har valgt at leve som vegetar, eller til dig med anden etnisk baggrund end dansk. Diæten er energitæt.

Lægen kan ordinere denne diæt, hvis du er diagnosticeret som laktoseintolerant/laktosemalabsorption. Diæten er energitæt.

Lægen kan ordinere denne diæt, hvis du er diagnosticeret glutenintolerant/cøliaki. Diæten er energitæt.

Lægen kan ordinere denne diæt, hvis du er diagnosticeret med nikkelallergi. Diæten er energitæt.